b> сягу. 1. Протянуть (руку)
, дотянуться (рукой, руками).Иоанъ же разгнѣвавъся зѣло, сягъ похыти за ризу Епифанову (ἐπελάβετο καὶ ἐκράτησεν). (Ж.Епиф.Кипр.) Усп.сб., 274. XII–XIII вв.
Ту абие сягъ въ чпагъ ризы своея ст҃ыи Николае, выня злато и дасть &sup&.&sup&s҃&sup&.&sup& златник стамянъ въ руку старцю. Ч.Николы, V, 297. XIII в. И приступиша [содомляне], да разбьють двери, и сягша мужи [два ангела] руками вдернуста к собѣ Лота в храмъ (ἐκτείναντες... τὰς χεῖρας ‘протянув руки’). (Быт. XIX, 9–10) Пятикн., 17 об. XV в.
[ср. Библ.Генн. 1499 г.: сягша мужа рукама]. И связа Исака, сн҃а своего, и възложи на требник верху дровъ, и сяже Авраам рукою своею, и взя ножь, да заколет сн҃а своего (ἐξέτεινεν τὴν χεῖρα αὐτοῦ ‘простер руку свою’). (Быт. XXII, 9–10) Библ.Генн. 1499 г.
[ср. Пятикн., 21. XV в.
: простеръ... руку свою]. Въ единъ же дн҃ь приведенъ быс<ть> Моисии пред фараономъ... сущимъ [в ркп. ошибочно с отрицанием] с нимъ велможамъ его, дѣтя же сягши снятъ вѣнецъ съ главы цре҃вы (ἄρας). Палея ист., 62. XV в.
~ XII в.
[ср. (Исх.Моис.) П.отреч. I, 235. XV–XVI вв.
: дѣтя же сягъ, сня вѣнець; ВМЧ, Сент. 1–13, 166. XVI в: отрочя же сягъ, снятъ вѣнець]. || Дотронуться, схватить. И бѣ Ахиа оболченъ в ризу нову, и бѣста едина на поли, и сягъ Ахиа за ризу свою новую, иже бѣ на нем, изъятъ &sup&.&sup&вi&sup&҃.&sup& жребиа, и поверже я, и реч<е> Иероваму: приими себѣ &sup&.&sup&i҃&sup&.&sup& жребьи (ἐπελάβετο). (3 Цар. XI, 29–31) Библ.Генн. 1499 г. [то же – Хроногр. 1512 г.
, 130. 1538 г.].
2. Затронуть (каким
-л. действием).(1137): И еще же ищюще то, кто Всеволодо [вм.: Всеволоду] приятель бояръ, тъ имаша на нихъ нѣ съ полуторы тысяце грв҃нъ и даша купцемъ крутитися на воину, нъ сягоша и невиноватыхъ. Новг.харат.лет., 42. XIII в.